top of page

Äänimaljahoito
hermoston "nollaus" värähtelyn avulla

Äänimaljahoito ei ole pelkkä rentoutushetki eikä sama asia kuin äänimaljarentoutus. Keholle asetellut maljat vaikuttavat paitsi kuultuna, niin ennen kaikkea kehossa tuntuvana värähtelynä, joka etenee kehon nesteitä ja kudoksia pitkin kaikkialle. Äänimaljahoitoa on tutkittu mm. stressinhallinnan, unen ja palautumisen näkökulmista. Tutkimuksissa on havaittu, että äänivärähtely voi:

  • vähentää stressihormonitasoja (kortisolia)

  • laskea sykettä ja verenpainetta

  • parantaa sykevälivaihtelua (HRV), joka on autonomisen hermoston palautumiskyvyn mittari

  • lisätä alfa-aaltojen määrää aivoissa, mikä viittaa rentoutuneeseen ja keskittyneeseen tilaan

  • laskea aivoaaltoja myös delta- ja theta-aaltojen tasolle, jotka liittyvät uneen ja meditatiiviseen tilaan

  • vähentää kipuja ja jännitystiloja koko kehossa

Mitä hoidossa tapahtuu?

Äänimaljahoito tehdään hoitopöydällä vaattet päällä. Metalliesineet, kuten vetoketjut, kello ja korut, on syytä ottaa pois ja jos mahdollista, myös rintaliivit kannattaa ottaa pois, jotta äänimalja asettuu rintalastan päälle tukevammin. Äänimaljoja asetellaan kehon päälle ja ympärille. Niitä soitetaan pehmeästi puukapulalla, jolloin äänimaljojen värähtely leviää kudoksiin ja soluihin. Ääni resonoi erityisesti kehossa olevan nesteen kanssa, ja koska ihmisen kehosta n. 70% on vettä, vaikutus pääsee leviämään kaikkialle.

 

Hoito hiljentää ylikierroksilla käyvän hermoston, lievittää stressiä ja tukee hyvää unta, sillä hoidolla on samanlaisia vaikutuksia autonomiseen hermostoon kuin syvällä unella. Äänimaljahoidossa voi ikään kuin pakottaa parasympaattisen hermoston aktivoitumaan ja siten palauttaa kehon takaisin lepotilaan ja palautumiseen.

Kenelle hoito sopii?

Hoito sopii lähes kaikille, jotka kaipaavat rauhoittumista, rentoutusta ja yhteyttä omaan kehoonsa. Se sopii erityisesti silloin, kun kehossa on jännityksiä, hermosto on ylivirittynyt, kärsii unettomuudesta tai elämän muutokset kuormittavat henkisesti. Hoitoa ei suositella raskauden aikana, eikä silloin, jos asiakkaalla on sydämentahdistin tai akuutti psykoosi. 

Usein kysyttyä

Pitääkö hoidossa käydä monta kertaa, ennen kuin vaikutus alkaa?

Ei tarvitse, vaikutus alkaa heti. Esimerkiksi American Journal of Health Promotion julkaisi tutkimuksen, jossa jo yksi äänimaljahoito vähensi ahdistusta ja stressin kokemusta merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään. Vaikutus oli havaittavissa välittömästi hoidon jälkeen ja kesti useita tunteja. Unettomuuden "katkaisuhoitona" voisi tiivis hoitokuuri, esim. kolme hoitoa joka toinen päivä, olla tehokas, varsinkin yhdistettynä muihin luontaishoitoihin, esim. vyöhyketerapiaan. 

Miltä hoito kuulostaa?

Maljojen äänet ovat pehmeitä, soivia ja rauhoittavia. Ääni ei ole kova tai häiritsevä, vaan se soljuu ympärillä kuin äänellinen peitto. Jos kärsit migreenistä, joka provosoituu äänistä, hoidon alussa voidaan käydä läpi kaikki maljat yksitellen ja testata onko jokin maljoista migreeniä ärsyttävällä taajuudella, ja jättää tällaiset maljat sitten pois hoidosta. Kuitenkin jos migreenisi on erittäin herkkä äänille, kannattaa valita jokin muu hoitomuoto. 

Mitä jos nukahdan hoidossa?

​Hoidossa vaivutaan usein syvärentoutuneeseen tilaan, jossa nukahtaminen on tavallista. Ei haittaa, vaikka kuorsaisi ääneen, se ei vähennä hoidon vaikuttavuutta. Usein asiakkaat ovatkin tietoisia hoidon etenemisestä ja äänimaljojen värähtelystä, vaikka ovatkin "horroksessa" ja kuulisivat oman kuorsauksensa maljojen äänen rinnalla. 

"Yllätyin siitä, että pystyin rentoutumaan niin syvästi hoidon aikana. Olin ihan varma, ettei hoito tehoaisi minuun, mutta aika nopeasti vaivuin melkein uneen."
bottom of page